11. heinäkuuta 2011

Saisinko tilkkasen vettä?

Sen lisäksi, että on koko ajan ihan järkyttävän tukala olo (sisällä ei viilene edes yöksi, joten nukun pää hiessä ja naama puskee päivän ensimmäiset karpalot jo aamupalalla), on minulla toinenkin syy odottaa säiden pikaista epävakaistumista: mustikat! Ne ovat jo syönti- vaan eivät oikein poimintakypsiä - ja niitä on paljon! Siksipä pyydän nyt mitä kauneimmin: vähän vettä tänne pliis, että saisivat marjat lisää massaa. Edellisen kerran on satanut yli kaksi viikkoa sitten, juhannuspäivänä.

Pari litraa kuitenkin poimittiin jo. Syötykin ne on: smoothiessa (tällä kertaa onnistuneessa: banaania, mustikkaa ja vettä/maitoa), puuron päällä ja ihan huippuhyvissä muffinsseissa, joita leivoin helteisen aamupäivän, kun vuokraemäntä tuli katsomaan meidän pesuhuoneen seinässä olevaa halkeamaa. (Pitäkää peukut pystyssä, ettei ole mitään vakavaa.) Kun halkeama oli tsekattu, kysyin, maistuuko kahvi. Vastaus oli ei kiitos, ja niinpä meille jäi kahdestaan syötäväksi 16 isoa muffinssia.


Erilaisia muffinsseja on tietysti hankala vertailla keskenään, mutta kyllä nämä ovat yksiä parhaista, mitä olen tehnyt; muut suosikit ovat helpot suklaamuffinssit ja porkkanakakkumuffinssit.

Näiden ohje on osuvasti kirjasta nimeltä Marjakirja, jonka olemassaolon muistin, kun mietin, mitä mustikoista leipoisin. Lisäsin ohjeeseen vähän valkosuklaata, jota ilmankin varmasti pärjää mutta joka kyllä tekee muffinsseista selvästi ylellisempiä ja hyvällä tavalla kahvilamaisia.

Mustikka-valkosuklaamuffinssit (8 isoa)

75 g voita
1 1/2 dl sokeria
ripaus suolaa
2 munaa
1 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl grahamjauhoja
1 1/2 dl kermaviiliä
2 dl mustikoita
50 g (puolikas levy) valkoista leivontasuklaata

Vaahdota voi, sokeri ja suola. Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen. Sekoita keskenään kuivat aineet (tai leivinjauhe vaikka desinmitassa desiin vehnäjauhoja, niin ei tarvi toista kulhoa sotkea) ja lisää vuorotellen kermaviilin kanssa taikinaan. Kääntele joukkoon mustikat ja pienehköksi silputtu suklaa. Jaa taikina isoihin, tukeviin vuokiin, jätä n. puoli senttiä kohoamisvaraa ja paista 225 asteessa kunnes muffinssit ovat kypsiä (ehkä parikymmentä minuuttia). Lämpimänä muffinssit ovat ihanan toffeemaisia, kun suklaa on sulaa; kylmänä suklaapalat ovat ihanan rouskuvia sattumia. Kumpikin on ihan hyvä vaihtoehto. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti