31. toukokuuta 2011

Moni kakku päältä kaunis...

... vaan ei tämä. Päivän herkku on pakistanilaiset sitruunalinssit, kuvassa oikealla oleva vihreä möhnä.


Ohje on Suomen Lähetysseuran julkaisemasta reseptikirjasta Makuja paluupostissa, ja ruokaa kuvaillaan siinä näin: "Tämä linssiruoka on vaatimattomasta ulkonäöstään huolimatta hämmästyttävän maukasta ja raikasta juuri sitruunaisen makunsa ansiosta." Eipä tuohon ole mitään lisättävää. Toistekin teen, ihan ehdottomasti.

Sitruunalinssit

500 g punaisia linssejä
1/2 dl öljyä (käytin oliivia)
2 sipulia
2 kanelitankoa (tai n. 1/2 tl kanelijauhetta)
1 rkl raastettua inkivääriä
12 - 14 dl vettä
3 kanaliemikuutiota
1/4 - 1/2 tl punapippuria (mulla ei ole moisesta punapippurista mitään havaintoa, laitoin chiliä)
1/2 - 1 sitruuna
2 laakerinlehteä
1 pieni sipuli
2 - 4 valkosipulinkynttä (4 tietenkin!)
persiljaa

Huuhtele linssit. Paista pilkottu sipuli öljyssä kullanväriseksi. Lisää kaneli, linssit ja inkivääri, hauduta käännellen 10 min. Lisää vesi, liemikuutiot ja punapippuri, kiehauta ja hauduta pienellä lämmöllä taas 10 min. Lisää kuorittu & kuutioitu sitruuna ja anna hautua vajaa tunti. Hämmentele, ettei pala pohjaan. Hämmästy jossain vaiheessa: punaiset linssit ovat muuttuneet vihreiksi. Itse en päässyt värinmuutoksen tapahtumista seuraamaan, sillä hoidin ruuanlaittoa imetyspuuhien lomasta ohjeistamalla apukokkia, joten yllätys oli aikamoinen linssien ollessa yhtäkkiä vihreitä. Kun seos alkaa olla löysän puuron kaltaista, lisää joukkoon vielä pannulla paistetut sipuli, valkosipuli ja murskatut laakerinlehdet. Koristele vielä persiljasilpulla.

Ruoka kehoitetaan tarjoilemaan chapati-leivän kanssa. Sen pitäisi syntyä näin:

Chapati-leipä

5 dl grahamjauhoja
vettä
suolaa
1 rkl voita

Sekoita jauhot, vesi ja suola karjalanpiirakkataikinamaiseksi. Anna vetäytyä puolisen tuntia, kauli 15 - 25 cm läpimitaltaan oleviksi leiviksi ja paista pannulla. Meillä ei ihan onnistunut: grahamista tehty taikina ei oikein suostunut pysymään kasassa, joten leivistä tehtiin aika paljon pienempiä. Ohjeessa ei myöskään selvästi sanota, mihin voi tulee: paistamiseen vai taikinaan. Käytimme paistamiseen, ja aika paljon enemmän kuin ruokalusikallisen.

Lisäksi tehtiin vielä salaatti kurkusta, tomaatista ja sipulista, johon sekoitettiin mustapippurilla ja juustokuminalla maustettua jukurttia.

Linssit ja salaatti kauhottiin suuhun välillä leipää, välillä haarukkaa ja toisinaan sormiakin ruokailuvälineenä käyttäen, kun ei muuten tarpeeksi nopeasti luonnistunut.

2 kommenttia:

  1. Aah, kuulostaapa ja näyttääpä ihanalta! Pistetään ehdottomasti korvan taa ja toteutukseen. Hyvä ruoka, parempi mieli, vaikka kiirettä pittäiski.

    VastaaPoista
  2. Juu, hyvä ruoka pelastaa paljon! :)

    VastaaPoista