29. kesäkuuta 2011

Toisenlainen aamupala

Kun tykkää aamuista ja etenkin aamupaloista niin paljon, että saattaa herätä tuntia paria aikaisemmin leipomaan sämpylöitä, täytyy tietysti hankkia aamupalakeittokirja. Keittokirjoja on muuten kiva lukea mutta harvoin niistä tulee kokattua, mutta nyt kokeilin kirjan mukaan munakasta. Oli hyvää, mutta aamupalalla tarvii jotain kahvin kanssa syötävääkin, joten yksinään tästä ei aamupalaksi ole. (Kaveriksi voi ainakin maidontuotantolaitokset vetää esim. kolme palaa leipää.) Mutta proteiineja tulee heti aamusta, jee. (Ja siihen ne suunnilleen sitten jääkin...)


Rautainen munakas (neljälle)

Munakasseos:
8 kananmunaa
4 rkl kylmää vettä tai vissyä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Täyte:
200 g tuoretta pinaattia
4 valkosipulinkynttä
2 dl auringonkukansiemeniä
2 dl raejuustoa

Aloita täytteestä: silppua pinaatti ja viipaloi valkosipulinkynnet. Paista niitä ja auringonkukansiemeniä pannulla kunnes pinaatti on pehmentynyt. Sekoita joukkoon raejuusto. (Keso on edelleen parasta raejuustoa.)

Sekoita munakastaikinan ainekset, kaada öljytylle pannulle ja paista miedolla lämmöllä, kunnes munakas on hyytynyt. Kääntää ei tarvitse. Valuta munakas lautase/ille ja nosta täytettä väliin.

Raudasta puheen ollen: ihminen ei näyttäisi ihan hirveästi tarvitsevan lihaa, jotta hemoglobiini pysyisi hyvänä, vaikka kai lihantuottajat muuta väittää. Minulla ei välttämättä joka viikkokaan ole lihaa lautasella, ja siitä huolimatta jälkitarkastuksessa oli hemoglobiini 145. Ainakin täysjyväviljasta epäilen saavani aika paljon rautaa, muita lähteitä en keksi. Mutta hyvä näin.

4 kommenttia:

  1. Näyttää ja kuulostaa herkulta! Pitääpä joskus kokeilla.

    Kerropa tyhmälle että onko nyt kesäaikaan ihan vihannes-hedelmäosastolla tuota tuoretta pinaattia myynnissä? Tähän mennessä mun pinaattiruuat on pitäneet sisällään ihan pakastepinaattia.

    Ja tuosa rautajutusa oot ihan oikiasa. Jopa näin raskaana ollessa lihaton ruokavalio riittää pitämään hemoglobiinin riittävänä. Nyt mulla on pakasteessa jemmasa nokkosia joista alan kokkaileen sitten kun hb lähtee laskuun. Eli tod.näkösesti joskus raskauden puolivälin tienoilla.

    - Riikka

    VastaaPoista
  2. Tuoretta pinaattia löytyy hevi-osastolta ainakin nyt, ja aika pitkälti ehkä vuoden ympärikin. Oon siis löytäny aina ku oon ettiny. Meillä ne on yleensä jossain rucolan vieressä samassa paikassa missä muutkin salaatit, muovirasiassa.

    Nokkosia muuten tekis munki mieli kokkailla. En vain ole saanut aikaiseksi keväällä lähteä mettään niitä poimimaan - ja nyt ne kai alkaa olla jo vähän huonoja. (?)

    VastaaPoista
  3. Mitä rautaan ja lihattomuuteen tulee, niin minun syntyjään alhainen hemoglobiinini nousi, kun aloin vegetaristiksi 13 vuotta sitten. Niin kauan olen nyt vegetaristina ollut, en murustakaan lihaa syö ja nytkin oli hemogolbiini jossain lähellä 140 kun kävin lääkärissä. Joten sepä siitä lihan tärkeydestä raudan saannin suhteen.

    VastaaPoista
  4. Jee, hyvä saada vielä lisävarmistusta tälle - kuka lienetkin. :) Vielä kun olis joku näppärä testi, jolla vois tarkistaa proteiinin saantinsa. Tai ehkä oma vointi kertoo kuitenkin tarpeeksi. (?)

    VastaaPoista