29. kesäkuuta 2011

Rääppiäiset

Juhlien järjestäminen on kivaa mutta tarjoilujen määrän arvioiminen vaikeaa. Nyt meni aika hyvin: kaikkea jäi vähän - paitsi artisokkalevitettä paljon. Liivatteella hyydytetty kakku oli ihan hyvää (ei kai voi muuta kermavaahdon ja hedelmäsoseen sekoitus olla?) mutta lässähti, koska liivate ei ollut ilmeisesti (krröhöm) kovin hyvin sekoittunut joukkoon: sunnuntaina rääpiskellessäni löysin lautaseltani liivateklöntin. Löytyiköhän muilta? Kakun päälle sirotellut apteekinsalmiakit olivat sentään hyviä; äkäisyys talttui ja taittui mansikan makeudella.


Hitti olivat mummoklassikko wilhelmiinat, joita tein noin 80 ja jotka menivät lähes kaikki. Tässä ohje (Kotiliedestä):

Wilhelmiinat (ehkä n. 40 kpl)

200 g voita
2 1/4 dl sokeria
1 munankeltuainen
2 rkl siirappia
3 tl vaniljasokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa

Vaahdota voi & sokeri, lisää muut aineet (kuivat aineet keskenään sekoitettuna). Muovaa taikinasta kuusi pellin mittaista tankoa. Tangot eivät synny ihan helposti, sillä taikina on aika murenevaa. Tein tupla-annoksesta kahdeksan tankoa, ja kekseistä tuli kyllä vähän turhan isoja plus levisivät vähän toisiinsa kiinni. Kannattaa siis tehdä viisi kuusi tankoa yksinkertaisesta annoksesta. Paista 200-asteisessa uunissa (3 tankoa / pelti) ja leikkaa heti uunistaoton jälkeen pari senttiä leveiksi vinoiksi viipaleiksi.

Juhlafiilistä wilhelmiinoihin säädin helpolla valkosuklaakuorrutuksella: paketti Pandan valkosuklaata paloiteltuna kahvikupissa mikroon pienelle lämmölle sulamaan ja sulanut suklaa lusikalla valutellen keksien päälle leikkaamisen jälkeen mutta ennen kuin ne on erotettu toisistaan. Paketillinen suklaata riittää yksinkertaiseen annokseen.

1 kommentti:

  1. Ne Wilhelmiinat oli kyllä hyviä ja kaikki muukin toki! Kakku oli huippua.

    Tämmönen keskustelu käytiin ristiäisisä monasti:
    mää: "Annakko Matti vielä yhen semmosen pitkulaisen keksin."
    Matti: "Raidoilla vai ilman?"
    mää: "No vaikka raidoilla."
    Matti: (jotain saarnaamista mun mässäämisestä)

    VastaaPoista