3. huhtikuuta 2011

Makiaa

Vihdoin ja viimein pääsin testaamaan joululahjaksi saamaani leivos/muffinssipeltiä, kun oli vieraita tulossa ja Avotakassa sitruuna-mantelileivosten ohje. Ehkä ensimmäisiksi leivoksiksini nämä onnistuivat varsin hyvin, joskin leivokset olivat varsin makeita. Ohjeessa kaveriksi suositellaan kermavaahtoa tai jätskiä, mutta makeuden vuoksi sanoisin, että vaikkapa jokin hapan marjasurvos tai ranskankerma voisi toimia paremmin. Mutta ei nämä silti pahoja kai olleet. :) Ohjeessa olleen valmiin murotaikinan sijaan tein taikinan itse. Mielestäni ainakaan mitään makeaa murotaikinaa tähän ei kannata käyttää.


Sitruuna-mantelileivokset (6 leivosta, ohje Avotakka 4/2011)

Pohja:
1 pkt valmista murotaikinaa TAI
75 g pehmeää voita
1 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
kylmää vettä

Täyte:
100 g pehmeää voita
2 luomusitruunan kuoret raasteena
1,25 dl sokeria
2 kananmunaa
vajaat 2 dl (75-80 g pussi) mantelijauhetta
2 rkl vehnäjauhoa
1 dl sitruunatahnaa eli lemon curdia, löytyy hillohyllystä
n. 4 rkl mantelilastuja
koristeluun tomusokeria

Tee taikina: nypi jauhot pehmeään voihin, lisää vettä (n. pari kolme ruokalusikallista) kunnes taikina on sopivaa. Laita jääkaappiin kylmenemään täytteen teon ajaksi.

Vatkaa täytteeseen voi, sitruunankuoriraaste ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen parin mantelijauheruokalusikallisen kanssa. Lisää loppu mantelijauhe ja vehnäjauhot, vatkaa kuohkeaksi.

Voitele leivosvuoat, painele taikina vuokien pohjalle ja reunoille. Jaa lemon curd vuokiin, lusikoi päälle mantelitäyte ja koristele mantelilastuilla. Paista 200 asteessa, kunnes täyte on kauniin ruskea ja kohonnut. Ohjeessa tähän kerrotaan menevän aikaa 25-30 min; mulla tuli valmista n. 20 minuutissa. Anna leivosten jäähtyä hetken aikaa, kumoa pois vuoista ja koristele tomusokerilla.


Myös uudet tyynyt pääsivät vieraiden testiin. :)

2 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyviltä! Manteliset murotaikinaleivonnaiset on kyllä ylleensä meleko makioita...Mutta hyviä :p

    VastaaPoista
  2. Juu, makiaa mutta hyvvää. Ehkä reseptiä vois jotenki kehitellä edelleen... Lemon curdin tilalle vois itse asiassa heittää jotain ei-sokeroitua, vaikkapa marjoja teeämäs.

    VastaaPoista